About the Author

author photo

My name is Norudin Draman a.k.a. UstazCahaya I am a teacher, writer, blogger and internet marketer. My nickname, UstazCahaya, can be easily understood as follows: Ustaz: Religion, religious teachers and preachers. Cahaya (Light): Nature of light; light giving us life, knowledge, faith, spreading, good, happy and truth. I am writing A Post A Day in my Jurnal Online UstazCahaya.

See All Posts by This Author

Google Translate: The Easiest Way To Read and Write in English Online

Subscribe to RSS Feed SUBSCRIBE to MBP RSS Feed | Get latest updates & offers special for MBP readers only!

In this tutorial, I just want to share with you, the easiest way to read and write in English on the internet, using Google Translate. Actually, there are many tools and software to make translation and writing on the internet. Many are free, and some more you have to pay for it. Insya Allah, in the future, I will write more.

Introduction to Google Translate

Google Translate is an automatic translator – that is, it works without the intervention of human translators, using state-of-the-art technology instead. Most commercial machine-translation systems in use today have been developed using a rule-based approach, and require a lot of work to define vocabularies and grammars. Google Translate system takes a different approach; Google feed the computer billions of words of text, both monolingual text in the target language, and aligned text consisting of examples of human translations between the languages. Google then apply statistical learning techniques to build a translation model.

Google Translate currently supports translation between any of these 51 languages:

* Afrikaans   * Albanian  * Arabic  * Belarusian * Bulgarian * Catalan  * Chinese (Simplified)
* Chinese (Traditional)  *Croatian  * Czech  * Danish  * Dutch  * English * Estonian
* Filipino  * Finnish  * French  * Galician  * German * Greek  * Hebrew  * Hindi
* Hungarian  * Icelandic  * Indonesian  * Italian  * Irish  * Japanese  * Korean  * Latvian
* Lithuanian  * Macedonian  * Malay  * Maltese  *  Norwegian  *  Persian* Polish
* Portuguese  * Romanian  * Russian  * Serbian  * Slovak  * Slovenian  * Spanish
*  Swahili  *  Swedish  *  Thai  *  Turkish  *  Ukrainian  *  Vietnamese  *  Welsh  *  Yiddish

If you aren’t sure what language you’re attempting to translate, the ‘Detect language’ option can figure this out for you. The accuracy of the automatic language detection increases with the amount of text entered.

Using Google Translate for various purposes and functions:

You can use Google Translate to:

  1. Translate the whole page (web and blog) you read online. You can read Chinese web, even you don’t know even a word in Chinese.
  2. For eBayers. There are eBayers who don’t know even a word in French can make money on eBay French, using Google Transalte.
  3. I personally, using Google Translate to write in English. (I may need to edit it, sure..).

Guide to use Google Translate to read page (web and blog)

Let say, you want to read MBP blog in Malay. This is the only 2 Steps you need to do:

1. Paste the URL into the box at Google Translate.

2. Hit the [TRANSLATE] button.

Photobucket

Tadaa.. MBP blog then transform to Malay.

Photobucket

Guide to use Google Translate to translate text from English to Malay

In this tutorial I will show you how use Google Translate to translate text in English to Malay.

First, you open the Google Translate at http://translate.google.com/

Photobucket
(Google Translate at http://translate.google.com)

Set the text original language to be translated. In this tutorial, the text original language is [English].

Photobucket

Specify the language you want the text to be translated into. In this tutorial, the text to be translated into Bahasa Melayu [Malay].

Photobucket

Open the text you want to translate.

Photobucket

Highlight the text you want to translate. Then copy it.

Photobucket

Return to the Google Translate at http://translate.google.com/.
Paste the text to be translated into the box provided.

Photobucket

Then, press [Translate].

Photobucket

Within few seconds, your translation is ready. You can read directly in the Google Translate page, or you can copy the translation into Notepad to be saved or edited.

Photobucket

Photobucket

Hope that this tutorial are useful and helpful. Insya Allah, I am writing ‘The Islamic Guide To Step Into The New Year’ after this. I try so it can be published in early January, 2010.

Until we meet again, I pray, may Allah always love you and your family.

PS: Happy new year. It is not about the new year celebration, new year resolution, etc. It is about time.. Wal Ashr.

PS2: I suggest all muslimah to get a copy of Majalah ANIS-January 2010. There are many tips and guide for us to step into the new year.


(Majalah ANIS January 2010)

Related Posts | Have You Read?

There Are 25 Responses So Far. »

  1. Salam UstazCahaya,
    Saya mpernah guna juga googletranslate ni. Dengan your detail guide dapat refresh balik and thanks for your brilliant info/idea to translate mandarin to eng/malay..selama ni buat eng-malay je.in fact i can use it to translate japanese to Engligh kan..Terima kasih untuk entry ini.
    .-= dbalkis´s last blog post ..Cutest Baby of The Planet 2009 Contest =-.

    [REPLY]

    UstazCahaya Reply:

    Salam dbalkis:

    Terima kasih sudi respon pada artikel ini. Iya, Google sebenarnya menyediakan banyak kemudahan. Google Translate ni, ramai yang tahu, tapi ramai juga yang jarang guna. Ramai juga di kalangan kita yang jana pendapatan di internet untuk pasaran luar negara, yang mahu merahsiakan teknik seperti ini.

    Sebenarnya, jika puan pernah dengar orang yang mengatakan ‘Buat duit di internet tak perlu tahu bahasa Inggeris’, dia juga mengajarkan teknik Google Translate ini- salah satunya. Namun, saya tidak mahu membiarkan saudara-saudara yang lain membayar kepada pihak yang tidak bertanggungjawab itu untuk mempelajari cara ini.

    PS: Alhamdulillah jika tutorial ini membantu puan nak baca Jepun dan Cina di internet. Saya juga menggunakan GT ini untuk baca dalam bahasa Arab;-)
    .-= UstazCahaya´s last blog post ..Azam Tahun Baru 2010 =-.

    [REPLY]

    dbalkis Reply:

    Ya Allah, tengok balik my comment sungguh teruk spelling ku..ye la terkejar2 pg tdi b4 g keje..Neway tq again..i dan try kat office baca arabic n japanese..cume translationnya direct sangat.still kene try fahamkan by replacing most suitable words for some words yang tak bebapa betul ditranslate..isi penting dapat la faham dari dulu buta terus..boss i lagi kagum camne i faham..hehe..

    tq again ustaz.
    .-= dbalkis´s last blog post ..Cutest Baby of The Planet 2009 Contest =-.

    [REPLY]

    UstazCahaya Reply:

    Oh tak mengapa, saya faham. Tapi, Google Translate tak boleh terjemahkan perkataan yang salah eja :mrgreen:
    .-= UstazCahaya´s last blog post ..Azam Tahun Baru 2010 =-.

    [REPLY]

  2. Good sharing UstazCahaya..tak tahu pasal perkara ini..kena cuba ni..thanks again..
    .-= eyriqazz´s last blog post ..4 Tips Mendapat Cinta Bagi Lelaki =-.

    [REPLY]

    UstazCahaya Reply:

    Salam eriqazz. Trimas kembali, kawan. Coba kau coba- lagu Faizal Tahir COBA
    .-= UstazCahaya´s last blog post ..Azam Tahun Baru 2010 =-.

    [REPLY]

  3. saya sedang mencuba gunanya..thankssss

    [REPLY]

    UstazCahaya Reply:

    Trimas kembali.

    PS: Kalok tidak, sampek besok pagi pun chobaan.. chobaan
    .-= UstazCahaya´s last blog post ..Azam Tahun Baru 2010 =-.

    [REPLY]

  4. [...] satu artikel mengenai cara menggunakan ‘google tranlate’, saya terus ke halaman MBP. Sungguh bagus panduan yang diberi membuatkan saya amat teruja untuk mencubanya. Maka, saya menaip [...]

  5. Jadi!!!!!!!!!! hahahahah@!~

    [REPLY]

    UstazCahaya Reply:

    Salam Jiji;-)

    Jadi apa? Apa jadi? Jadi ke?
    .-= UstazCahaya´s last blog post ..Azam Tahun Baru 2010 =-.

    [REPLY]

  6. thanks for the tutorial, ustaz. tau google translate ni ade tp mmg xpenah guna. bole saya cuba lepas ni :mrgreen:

    saya suka posting yg tunjukkan step by step mcm ni, siap dgn gamba. senang nk follow.
    .-= syigim´s last blog post ..The Tallest Building in The World Opens! =-.

    [REPLY]

    UstazCahaya Reply:

    Trimas kembali Syiqim. Choba jangan tak choba.. dgn GT tiada maskalah lagi untuk baca arab, rusia, perancis, cina dan lain2 bahasa;-)
    .-= UstazCahaya´s last blog post ..Azam Tahun Baru 2010 =-.

    [REPLY]

  7. Salam~~

    ini adalah antara kegemaran pelajar universiti. Dan ada yang betol-betol depending pada google translater / any other translator esp untuk membuat draft thesis (Malay – English) . Hasilnya betul-betul memeningkan kepala lecturer sebab ayat menjadi tunggang terbalik dan tidak kena pada tempatnya.

    Tapi kalau untuk membaca translate website English to Malay.. sungguh membantu. (Kadang-kadang pelik juga bahasanya. hehe)

    Terima kasih kerana berkongsi!

    Sharing is caring!
    .-= Mommy Qastalani´s last blog post ..Nuffnang Clicks Charity =-.

    [REPLY]

    UstazCahaya Reply:

    Terima kasih, Mommy Qastalani sudi komen di sini. Bukan saja pelajar, peniaga2 internet pun guna GT ni untuk berniaga ke luar negara.

    Iya, untuk menulis, memang tidak boleh bergantung hanya dgn GT ni, perlu edit lagi terjemahan dia. Tapi, ada banyak lagi software yang boleh membantu kita edit terjemahan ‘robot’ tu;-)

    Cara saya senang saja, saya menulis dalam Malay ikut nahu English, tak susah sangat nak edit lepas tu.

    Itula, baca web guna GT ni, kadang2 boleh jadi bahan hiburan juga :lol:
    .-= UstazCahaya´s last blog post ..Azam Tahun Baru 2010 =-.

    [REPLY]

  8. menarik, betul kata ustaz mmg tahu ada google translate tapi tak pernah cuba.. terima kasih kerana beri “cahaya” itu..
    Boleh baca dan cuba berbagai bahasa :>
    .-= nadnye´s last blog post ..Hari pertama ke sekolah, apa anda perlu buat? =-.

    [REPLY]

    UstazCahaya Reply:

    Trimas kembali nadnye.

    Selamat menchoba. Ada 51 bahasa yang tersedia untuk diterokai
    .-= UstazCahaya´s last blog post ..Azam Tahun Baru 2010 =-.

    [REPLY]

  9. Boleh belajar Mandarin lepas ni.. :smile:

    [REPLY]

    UstazCahaya Reply:

    Hanz, selamat menchoba. Kita juga boleh guna GT untuk dengar sebutan perkataan;-)
    .-= UstazCahaya´s last blog post ..Azam Tahun Baru 2010 =-.

    [REPLY]

  10. Menarik ustaz.. :) Tahu ada google translator ni tapi tak penah nak try and cuba. hehehhe insyaallah, lepas ni boleh la cuba.. kasi belajar jopun sikit…

    Terima kasih ustaz…
    .-= UmmiKhayra´s last blog post ..~ Breastfed Babies Kecik? Ok ke Ko? ~ =-.

    [REPLY]

    UstazCahaya Reply:

    Terima kasih kembali UmmiKhayra. Selamat menchoba. Bukan saja boleh baca, kita juga boleh dengar sebutan perkataan dengan menggunakan GT ni ;-)
    .-= UstazCahaya´s last blog post ..Azam Tahun Baru 2010 =-.

    [REPLY]

  11. cam best jek.. kena try ni..
    .-= sue´s last blog post ..Blog yg bersawang dan kerahan tenaga yg tak berpenghujung.. =-.

    [REPLY]

    UstazCahaya Reply:

    Sue, memang best sebab saya boleh baca blog dalam bahasa Thai walaupun saya tal tahu sepatah pun perkataan Thai. Try la
    .-= UstazCahaya´s last blog post ..Azam Tahun Baru 2010 =-.

    [REPLY]

  12. salam ziarah, baru hari ni jumpa. bagus jugak .. tq
    .-= hasan´s last blog post ..Life insurance =-.

    [REPLY]

    UstazCahaya Reply:

    Salam hasan. Blog MBP ni memang bagus. Bukan hanya untuk wanita ya, kita yang lelaki pun patut baca;-)
    .-= UstazCahaya´s last blog post ..Google Translate: Cara Mudah Membaca Bahasa Asing Di Internet =-.

    [REPLY]

Post a Response

icon_wink.gif icon_neutral.gif icon_mad.gif icon_twisted.gif icon_smile.gif icon_eek.gif icon_sad.gif icon_rolleyes.gif icon_razz.gif icon_redface.gif icon_surprised.gif icon_mrgreen.gif icon_lol.gif icon_idea.gif icon_biggrin.gif icon_evil.gif icon_cry.gif icon_cool.gif icon_arrow.gif icon_confused.gif icon_question.gif icon_exclaim.gif 

CommentLuv badge