HIDUP BERANI UNTUK GAGAL Contest

Subscribe to RSS Feed SUBSCRIBE to MBP RSS Feed | Get latest updates & offers special for MBP readers only!

Hidup Berani Untuk Gagal!! Dare to Fail!!

Yes! HIDUP BERANI UNTUK GAGAL is my life principle. If we do not Hidup Berani Untuk Gagal, life will have no meaning!

Because I live my life as Hidup Berani Untuk Gagal, I’m what I am today. Without Hidup Berani Untuk Gagal, I wouldn’t go through 6 years of accounting lectures in UM since after my SPM. A village girl must Hidup Berani Untuk Gagal in UM because the language been used was 100% English (except for certain courses).

Just imagine, if I didn’t go for Hidup Berani Untuk Gagal in all subjects such as Advanced Taxation, Advanced Cost Accounting, Company Law, Accounting Information System, Business Statistic and such… I would have quit my study a long time ago. And, would not be successful in par with other coursemates who were 90% from other races. Being a minority in a campus in my own land forced me to Hidup Berani Untuk Gagal.

HIDUP BERANI UNTUK GAGAL in Study

I have to Hidup Berani Untuk Gagal eventhough the lectures, tutorials, text books and exams were all in English! I continued Hidup Berani Gagal eventhough I failed a few subjects in second year of my study.

With the spirit of Hidup Berani Untuk Gagal, I bounced back and succeed in getting grade A for the subjects that I previously failed. Because every failure is a lesson for us to bounce back and try something new. If didn’t continue Hidup Berani Untuk Gagal, I wouldn’t become a chartered accountant and enjoy whatever I have today. Alhamdulillah!

HIDUP BERANI UNTUK GAGAL in Sports

I was very active in sports in UM especially tae-kwon-do. And, because I have this Hidup Berani Untuk Gagal principle.. I braved myself to enter inter-varity tae-kwon-do tournaments.

Just imagine, how many percentage that me, a newly certified Black Belt 1st Dan has to win against a fighter who was already used in fightings? My match was a Malaysian fighter in international tournaments, whilst I was just an amateur. The percentage to be beaten was so very high.

But, since I always thinks of Hidup Berani Untuk Gagal in anything that I do, a fight was a fight. Because of Hidup Berani Untuk Gagal, I succeeded to get almost the same points as the international fighter. Eventhough, I only got second place, but for me it was a big success thanks to the spirit of Hidup Berani Untuk Gagal!

hidup-berani-untuk-gagal

HIDUP BERANI UNTUK GAGAL in Marriage

Hidup Berani Untuk Gagal is still my life principle after I’m married until now. I didn’t have luck to conceive a baby after 3 years of marriage. That’s why I have to Hidup Berani Untuk Gagal trying all sort of things to get pregnant. Including Hidup Berani Untuk Gagal trying IUI which cost quite a lot and requires willingness to go through pain.

I was not blessed with easy path to pregnancy like other people, so I have to HIDUP BERANI UNTUK GAGAL to get pregnant. After numerous attempts with painful injections and IUI, only then I did get a baby.

HIDUP BERANI UNTUK GAGAL in Life

Billi P.S.Lim in his book Dare to Fail said…achievers actually fail more times than non-achievers, simply because they try more times than non-achievers!

So, if you want to succed in anything you do, you have to HIDUP BERANI UNTUK GAGAL! Never ever stop trying because the moment you stop, that will be the moment you fail.

hidup-berani-untuk-gagal

It’s not that you have failed, it’s just that you have not found that ‘something more’! – Alexander Graham Bell (1847-1922).

What people see of my success is only one percent but what they don’t see is the 99 percent which are my failures – Soichiro Honda

The greatest failure is the failure to try – William A.Ward

*This Hidup Berani Untuk Gagal entry is to enter the contest HIDUP BERANI UNTUK GAGAL organised by Denaihati dan disokong sponsor DSGClicks, Berani Gagal Network, One Malaysia Blogshops, Anisha Online Mall dan Saudacare. I know about the contest “HIDUP BERANI UNTUK GAGAL” from blog Denaihati.

Interested? It’s easy to join this Hidup Berani Untuk Gagal contest. Here are the contest detail as taken from Denaihati blog. It’s in Bahasa Melayu though (I  will try to translate when I have the time )

1. Contest mudah sahaja iaitu dipenghujung contest (tarikh penutup akan diumumkan kemudian), blog yang tersenarai di sesawang pencarian google.com menggunakan page the web berdasarkan browser FireFox dengan kata kunci “HIDUP BERANI UNTUK GAGAL” pada ranking 1 – 5 akan memenangi hadiah bernilai RM500 setiap seorang dan pada ranking 6 – 10 akan memenangi hadiah bernilai RM250 setiap seorang.

2. Kepada yang rajin mempromosi contest “HIDUP BERANI UNTUK GAGAL” akan mendapat hadiah RM10 untuk setiap referral. Lebih banyak referralnya maka lebih banyaklah hadiahnya.

3. Hadiah bertuah untuk penyertaan ke 10, 25, 50, 75, 100 dan seterusnya setiap gandaan 25 bernilai RM50 mengikut urutan link yang dihantar melalui ruang komen.

Syarat-syarat contest “HIDUP BERANI UNTUK GAGAL”

1. Terbuka kepada Satu Dunia Melayu yang mempunyai weblog samada berbahasa Melayu atau English.

2. Buat satu entri bebas di weblog ANDA dan wajib ada perkataan “HIDUP BERANI UNTUK GAGAL” dan saya tahu contest “HIDUP BERANI UNTUK GAGAL” dari blog : contoh saya tahu contest “HIDUP BERANI UNTUK GAGAL” dari blog MomBloggersPlanet.

3. Dalam entri Anda wajib ada nama-nama sponsor dan tolong update bila ada sponsor baru.

4. Dalam entri jangan lupa backlink kepada Denaihati.

5. Tinggalkan komen dan link entri anda di posting contest “HIDUP BERANI UNTUK GAGAL” di weblog Yang Terbuku Di Hati.

6. Jangan lupa subscribe blog ini melalui email dan aktifkan.

7. Follow Twitter @Denaihati dan klik button retweet di entri ini.

8. Follow Facebook @Denaihati dan kongsikan link contest ini dengan teman-teman Facebook ANDA.

9. Tambahkan link blog Denaihati ke dalam bloglist ANDA untuk terus monitor contest ini.

10. Hadiah hanya untuk weblog sahaja, website forum dan website umum tidak dikira, seandainya bukan weblog maka peserta seterusnya akan dikira sebagai pemenang. Hanya 10 weblog teratas dikira sebagai pemenang.

11. Penganjur berhak mengubah atau update syarat-syarat mengikut kesesuaian pada bila-bila masa.

Related Posts | Have You Read?

There Are 56 Responses So Far. »

  1. Pass by from Innit :) Enjoy your day!
    .-= BabyMocha´s last blog post ..PIKOM PC Fair @ KL Convention Center =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    babymocha, hola!

    [REPLY]

  2. 1st entri dalam bahasa English ..TAHNIAH semuga ada yang lain mengikut. Saya tak sure introducer jadi saya letak littlemamadiary. Ini peserta ke 58.
    .-= denaihati´s last blog post ..HIDUP BERANI UNTUK GAGAL update cerita menarik =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    denaihati, ye kah?

    [REPLY]

  3. wah2,rajinya mammy join contest..saya berminat contest ni tapi coz T&C byk sgt,saya cancelkan niat..Why need to follow or etc?Umm….quite confusing….
    .-= eyriqazz´s last blog post ..Senyumanmu Alisya Pengubat Hati Papa =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    eyriqazz, T&C banyak sebab organiser nak up kan ranking dia..

    [REPLY]

  4. nice! never thought I could write this contest article in english as good as you, I really wish to. btw good luck
    .-= naz´s last blog post ..Hidup Berani Untuk Gagal =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    naz, thanks!! good luck to u too

    [REPLY]

  5. waaa sound interesting …..nk join nak join
    .-= tifa´s last blog post ..Farhan kacau ayahlah ……. =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    tifa, join mari..mana tau dapat hadiah cash tu.

    [REPLY]

  6. oo,..ini contestnya..ade dengar2 jg..good luck ye Littlemama!
    .-= unlisted_one´s last blog post ..Birthday Madihah =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    unlisted, thanks.. contest ni senang aje.. tak payah pun tulis story bagai tu (i je suka tulis lebih2..he..he)

    [REPLY]

  7. salam kak ros, moga MBP menang…(hmm..ini bukan ke penganjur contest wbelog yang takde pemenang dulu neh?)..

    ape2 sy doakan moga MBP menang besar kali ini!

    eyriqazz: ha ah kan, byk sungguh syarat dia, mungkin sebab hadiah2nye menarik kot..
    .-= catlina´s last blog post ..Wow! =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    catlina, a ah.. yg dulu tu la (MBP menang RM550 ari tu)..

    syarat nak menang tu agak complicated nak faham bagi yang tak faham apa itu SEO (search engine optimization).. quite an interesting topic SEO ni.. tapi kalau dah terer bab SEO ni senang je nak menang

    [REPLY]

  8. great stories.. BTW by just looking at this blog, peple will quickly noticed that the owner of this blog is in Dare To Fail type.
    .-= zuls´s last blog post ..Kemalangan di KB Mall | Aku mengeluh kaki ku sakit =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    zuls,

    [REPLY]

  9. Hi MBP,
    Owah dah rangking tinggi blog ini. Takpa AJ baru aja join. Nak beri cabaran ini makin sengit lagi. huhuhu :-)

    AJ on the tuk dapat approve dalam cabaran ini.
    .-= aminjohar´s last blog post ..Hidup Berani Untuk Gagal =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    aminjohar, belum tinggi mana ranking blog ini..good luck in the cabaran hidup berani untuk gagal.

    [REPLY]

    aminjohar Reply:

    Terima kasih Kak Little Mama :-)

    Nak kena usaha lebih ni..

    Good luck kat kak Little juga ya. :-)

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    aminjohar, macam cute je panggil kak little..ahaks!

    [REPLY]

    aminjohar Reply:

    Oyaka, erm leh ka?
    Itu pun kalau Kak Little Mama x kisah sangat :-)
    aar cute r.. + cepat sikit AJ nak menaip. Erm ops lupa ada TM kat last 2..

    test2x kak Little Mama™ try copy.. haaaa dah leh. senang nanti AJ nak menaip bagi leh terpapar TM kat hujung 2..
    .-= aminjohar´s last blog post ..Hidup Berani Untuk Gagal =-.

    [REPLY]

  10. syarat dia byk sgt ler… pastu xberapa nak paham… agak complicated… mula2 baca dah terbayang dah concept Hidup Berani utk Gagal tu dlm kepala… then, lepas baca syarat2 jadi blur…
    .-= AdD´s last blog post ..Swimming =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    AdD, syarat ni memang a lot.. kena slowly baca baru faham.. most of the syarat untuk upkan ranking blog tersebut

    [REPLY]

    aminjohar Reply:

    Yup. apa-apun blog denaihati itu bagi balik backlink kat blogroll (Senarai peserta yang menyertai contest). So kira win-win situation juga lah. :-)
    .-= aminjohar´s last blog post ..Hidup Berani Untuk Gagal =-.

    [REPLY]

  11. Hmmm? :???:
    .-= Jiji´s last blog post ..Dasar Kampung! (kalo sudah namanya kampung, kampung jugak la). =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    jiji, another SEO-type contest from Denaihati (lumayan if we know SEO tricks)

    [REPLY]

    Jiji Reply:

    Koben pon taksub menjana pendapatan melalui BLOG ni.

    Ni ada buat UPDATE contest kat MESIA.

    But I’m not interested.
    .-= Jiji´s last blog post ..Nur Kasih Musim ke 2 !!!!!!!!!!!!! =-.

    [REPLY]

  12. ermm good luck LittleMama..

    teringin nk join but bile nk bukak denaihati punye wesite asyik PC jadi hang je.. then kene restart blk… itu yg leceh tu..
    .-= jajasayang´s last blog post ..Cameron Highlands Trip =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    jajasayang, a ah.. i think blog dia agak berat sikit.. take some times loading in IE dan Chrome.. Firefox a bit faster.

    [REPLY]

  13. kak ros..
    nanti wat entry pasal SEO yer.. kak ros ada sebut byk kali dalam few entries before. untuk sy yg baru dlm dunia blogging sgt la tak paham.. hehe..
    .-= sue´s last blog post ..Ilham jatuh katil..!!! =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    sue, boleh.. tunggu ilham mari

    [REPLY]

  14. salam,kak Ros..zie ada baca interview akak kt blog bro Denaihati. good info…menarik dan boleh dijadikan panduan.. thanks ya…

    btw,zie pun join gak contest ni,tapi tak berharap untuk menang pun. sekadar berani untuk gagal mencuba contest ni. hehehe… tak rugi pun join this contest,walaupun tak menang (mmg tahu awal2)tapi ilmu yg zie dapat melalui contest ni tak ternilai harganya. especially about meta tag,SEO dll. sebelum join contest ni tak tahu pun apa tuh SEO,lani dah faham dah…hehehe…bro Denaihati pun jenis yg tak lokek ilmu…

    ok,kak…GOOD LUCK untuk contest ni…mcm bro Denaihati cakap semoga contest ni merangsang MINDA BAWAH SEDAR bagi menempuh 2010 yang pasti sangat mencabar.
    .-= zie fauzi´s last blog post ..a gift for my reader~hidup berani untuk gagal =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    zie, salam salam.. yep.. join je for fun sebab penganjur tak judge by penulisan entri.. judge by page ranking kat Google.com… the ranking tu not control by us so anyone can get lucky and win RM500..

    [REPLY]

    Jiji Reply:

    True, kadang orang kata rezeki datang bergolek!
    .-= Jiji´s last blog post ..Nur Kasih Musim ke 2 !!!!!!!!!!!!! =-.

    [REPLY]

  15. salam, wah..little mama dah join. ramai yang otai2 dah join. if semua orang takut nak try nasib..memang takkan ke mana. kalau ikutkan, saya punya blog..haha. baru 3bulan. Tapi, mencuba apa salahnya. huhuhu.

    good luck ya!
    .-= lizz´s last blog post ..Drama Nenek Kebaya Lagenda Melayu =-.

    [REPLY]

    aminjohar Reply:

    Hi Kak Lizz :-)

    Yup. Cuba aja berani Gagal kat contest ini. AJ pun just berani gagal. Menang – kalah = 0

    Tak rugi apa2x pun. :-)
    Janji dapat pengalaman dan kenkawan blogger yang ramai :-)

    68 dah member yang join.

    Blog kalau tak buat SEO pun leh dok kat top 10 tu.. Janji blog kena update selalu.. :D

    Join2x.. :-)

    [REPLY]

  16. salam.. otai sudah join… GOOD LUCK ye…

    [REPLY]

  17. mari kita lihat, blog aku sudah jatuh bergolek2. :P

    [REPLY]

  18. Hi..salam little mama.. 1st time komen kat sini ni..
    anyway google mmg dah syg sangat kt blog ni..
    .-= Hidup Berani Gagal´s last blog post ..Video Hidup Berani Untuk Gagal =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    hi, google sayang? bestnya!

    [REPLY]

    Hidup Berani Gagal Reply:

    A’ah kak..
    google dah sayang tu.. :)
    .-= Hidup Berani Gagal´s last blog post ..Video Hidup Berani Untuk Gagal =-.

    [REPLY]

    aminjohar Reply:

    Memang Google sayang. Blog Kak dah mempunyai kekuatan SEO dari awal-awal lagi. Tiptop. AJ pun 10x ganda jauh ketinggalan…

    Buat macam mana pun x leh nak kejar.. hehehe :D

    Perlu banyak masa tuk kejar blog kak nih. hehehe :D

    STATISTIK

    Blog Kak – http://www.mombloggersplanet.com/

    PR: 3
    Alexa Rank: 481K
    Normal Backlink: 17,657
    Google Inlink: 6,300
    Google Backlink: 82

    Blog AJ – http://wawwi.com/

    PR: 2
    Alexa Rank: 377K
    Normal Backlink: 2305
    Google Inlink: 1670
    Google Backlink: 4

    Blog Aenaz – http://www.aenaz.com

    PR: 2
    Alexa Rank: 852K
    Normal Backlink: 3,673
    Google Inlink: 422
    Google Backlink: 25

    Boleh pengsan nak kejar.. :D :shock:
    .-= aminjohar´s last blog post ..Wawwi Minisite | Express | Save Time | Cost =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    AJ, waah, byknya backlink eh? *tak tau mana datang tu..he..he*

    jom main kejar-kejar

    [REPLY]

    aminjohar Reply:

    STATISTIK MELAYU BOLEH ZONE

    PR: 2
    Alexa Rank: 1M
    Normal Backlink: 1838
    Google Inlink: 159
    Google Backlink: 6
    .-= aminjohar´s last blog post ..Wawwi Minisite | Express | Save Time | Cost =-.

    [REPLY]

    Hidup Berani Gagal Reply:

    Patut rasa nak tgk jer post ni..hehe..
    anyway, cara nak tgk google inlink tu mcm ne yer?
    dan google inlink ni apa bende? untuk apa?
    .-= Hidup Berani Gagal´s last blog post ..Malaysia Juara Bola Sepak Sukan SEA Laos 2009 =-.

    [REPLY]

    aminjohar Reply:

    Google Inlink ni = Google Indexed link Pages
    Berapa banyak page diindex oleh google. Lagi banyak maknanya lagi r google sayang weblog bro.

    Leh try r http://www.google.com/search?q=inurl:www.melayubolehzone.co.cc
    .-= aminjohar´s last blog post ..Keputusan Cabaran Hidup Berani Untuk Gagal (Terkini06) =-.

  19. STATISTIK – DIGG.COM

    PR: 8
    Alexa Rank: 107
    Normal Backlink: 26,884,347
    Google Inlink: 98,600,000
    Google Backlink: 40,500

    Dari statistik yang AJ sengaja tinggalkan kat sini just nak bagi korang semua nilai pasal apa Google sayang kat suatu-suatu web/blog dan menempatkan di Search Engine top 10 in list. :D
    .-= aminjohar´s last blog post ..Keputusan Cabaran Hidup Berani Untuk Gagal (Terkini06) =-.

    [REPLY]

  20. hahaha. sah2 blog ku jauh ketinggalakan di belakang.
    .-= Mommy Lyna´s last blog post ..Tambah Susu Badan Dengan Vitamin =-.

    [REPLY]

    aminjohar Reply:

    Waww! blog kak nipun bukan calang2x. Backlink banyak 2….!

    PR: 2
    Alexa Rank: 330K
    Normal Backlink: 8,032
    Google Inlink: 10,500
    Google Backlink: 24

    Chayok3x! :-)
    .-= aminjohar´s last blog post ..Wawwi Minisite | Express | Save Time | Cost =-.

    [REPLY]

  21. a pleasant read, little mama. :) gettin to know u better ;) acc student rupanye :P
    .-= syigim´s last blog post ..Get Kozi @ African Cafe, Dubai Mall =-.

    [REPLY]

  22. Ros,Tak sempat nak wish tadi..Congratz for Winning the Grand Prize for Friso Gold Contest…Sib baik sempat amik gambar ngan u….Now i know why u nickname is LittleMama…Slamat Bercuti Ke Disneyland…THis contest i think u will win too..
    .-= eyriqazz´s last blog post ..What to Expect in 2010 =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    eyriqazz, thanks! nice meeting u!

    tu la, sib baik sempat, dah lepas tu kelam-kabut dengan my baby yg cranky *main tak hingat, dah ngantuk pun nak main lagi…he..he*

    [REPLY]

  23. kak ros, tahniah ye menang friso gold contest!
    .-= catlina´s last blog post ..Help!Blogger’s block?are there such thing? =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    catlina, thanks! *yeay! lompat-lompat*

    [REPLY]

  24. :)Congratz for the contest . You deserved it. :)
    .-= tifa´s last blog post ..Kerana terlalu asyik bermain ….. =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    tifa, thanks!!

    [REPLY]

Post a Response

icon_wink.gif icon_neutral.gif icon_mad.gif icon_twisted.gif icon_smile.gif icon_eek.gif icon_sad.gif icon_rolleyes.gif icon_razz.gif icon_redface.gif icon_surprised.gif icon_mrgreen.gif icon_lol.gif icon_idea.gif icon_biggrin.gif icon_evil.gif icon_cry.gif icon_cool.gif icon_arrow.gif icon_confused.gif icon_question.gif icon_exclaim.gif 

CommentLuv badge